Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
Mus miętowy:
- krem bawarski: 250 g mleka, 125 g cukru, 5 żółtek, 1 laska wanilii, 1 pęczek świeżej mięty
- 30 ml likieru miętowego (zielonego)
- 250 g śmietanki 36 %
- 6 g żelatyny w płatkach
Mus z avokado:
- sok z 1 cytryny
- 2 papryczki chili
- 2 dojrzałe awokado
- 4 gałązki kolendry
- 100 g śmietanki 36%
- sól – do smaku
Dodatki:
- tulipan z masy cygaretkowej z czarnym sezamem: 100 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g białka, 100 g mąki, owoc granatu 2 szt.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mus miętowy
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii, świeżą miętę. Ustawić na garnku z gorącą wodą i zagęścić do tzw. ,,próby róży,,. Następnie przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony krem połączyć z likierem miętowym rozpuszczoną żelatyną, a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Musem napełnić kieliszki i odstawić do zastygnięcia. Na zastygnięty mus wyłożyć pestki wydrążone z granatu.
Mus z awokado
Do naczynia o wysokich bokach, które zabezpieczą przed chlapaniem w czasie miksowania składników włożyć: awokado dojrzałe, listki kolendry, papryczki chili z usuniętymi pestkami, śmietankę, sok z cytryny, sól do smaku. Wszystko dokładnie zmiksować i od razu nakładać na mus miętowy w kieliszku. Deser w naczyniu udekorować tulipanem z masy cygaretkowej posypanej czarnym sezamem.
Tulipan z masy cygaretkowej
Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo dodawać białko. Na koniec ręcznie wymieszać z mąką. Smarować przez ułożony na macie do pieczenia szablon. Piec w temp. 170 st. aż do uzyskania beżowego koloru. Po odpieczeniu formować na ciepło określony kształt.
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii, świeżą miętę. Ustawić na garnku z gorącą wodą i zagęścić do tzw. ,,próby róży,,. Następnie przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony krem połączyć z likierem miętowym rozpuszczoną żelatyną, a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Musem napełnić kieliszki i odstawić do zastygnięcia. Na zastygnięty mus wyłożyć pestki wydrążone z granatu.
Mus z awokado
Do naczynia o wysokich bokach, które zabezpieczą przed chlapaniem w czasie miksowania składników włożyć: awokado dojrzałe, listki kolendry, papryczki chili z usuniętymi pestkami, śmietankę, sok z cytryny, sól do smaku. Wszystko dokładnie zmiksować i od razu nakładać na mus miętowy w kieliszku. Deser w naczyniu udekorować tulipanem z masy cygaretkowej posypanej czarnym sezamem.
Tulipan z masy cygaretkowej
Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo dodawać białko. Na koniec ręcznie wymieszać z mąką. Smarować przez ułożony na macie do pieczenia szablon. Piec w temp. 170 st. aż do uzyskania beżowego koloru. Po odpieczeniu formować na ciepło określony kształt.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W