Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą

Mus miętowy z musem z awokado
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Mus miętowy:

  • krem bawarski: 250 g mleka, 125 g cukru, 5 żółtek, 1 laska wanilii, 1 pęczek świeżej mięty
  • 30 ml likieru miętowego (zielonego)
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 6 g żelatyny w płatkach
Mus z avokado:
Dodatki:
  • tulipan z masy cygaretkowej z czarnym sezamem: 100 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g białka, 100 g mąki, owoc granatu 2 szt.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mus miętowy
Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii, świeżą miętę. Ustawić na garnku z gorącą wodą i zagęścić do tzw. ,,próby róży,,. Następnie przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony krem połączyć z likierem miętowym rozpuszczoną żelatyną, a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Musem napełnić kieliszki i odstawić do zastygnięcia. Na zastygnięty mus wyłożyć pestki wydrążone z granatu.

Mus z awokado
Do naczynia o wysokich bokach, które zabezpieczą przed chlapaniem w czasie miksowania składników włożyć: awokado dojrzałe, listki kolendry, papryczki chili z usuniętymi pestkami, śmietankę, sok z cytryny, sól do smaku. Wszystko dokładnie zmiksować i od razu nakładać na mus miętowy w kieliszku. Deser w naczyniu udekorować tulipanem z masy cygaretkowej posypanej czarnym sezamem.

Tulipan z masy cygaretkowej
Utrzeć masło z cukrem, następnie stopniowo dodawać białko. Na koniec ręcznie wymieszać z mąką. Smarować przez ułożony na macie do pieczenia szablon. Piec w temp. 170 st. aż do uzyskania beżowego koloru. Po odpieczeniu formować na ciepło określony kształt.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA