Deser z biszkoptem z zieloną herbatą, musem z białej czekolady i yuzu

Deser z biszkoptem z zieloną herbatą, musem z białej czekolady i yuzu
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Biszkopt matcha:
  • 150 g białka
  • 20 g cukru
  • 10 g herbaty matcha
  • 30 g mąki migdałowej
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 jogurtu naturalnego
Mus z białej czekolady i yuzu:
  • 120 g białej czekolady
  • skórka z limonki
  • 240 g śmietany kremówki
  • 3 g puree z yuzu
Salsa z owoców egzotycznych:
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mus z białej czekolady:
Sześćdziesiąt gram kremówki podgrzać razem ze skórką z limonki i puree z yuzu. Czekoladę posiekać, zalać gorącą śmietaną i wymieszać do rozpuszczenia. Pozostałe 180 g śmietany ubić na sztywno i wymieszać z przestudzoną masą czekoladową.

Salsa z owoców egzotycznych:
Mango, kaki i ananasa pokroić w kostkę, zalać syropem cukrowym, sokiem z limonki oraz ekstraktem waniliowym i dusić kilka minut. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, schłodzić.

Biszkopt matcha:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Wymieszać z oboma rodzajami mąki, herbatą i jogurtem. Przelać do papierowego kubka i piec w mikrofalówce przez 1 minutę.
Wszystkie elementy deseru ułożyć na talerzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA