Mini pierożki z suszonym serem, z sosem z rukoli i orzeszków pinii

Mini pierożki z suszonym serem
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • jajko
  • sól
Farsz:
  • 30 dag suszonego sera
  • 2 żółtka
  • garść rukoli
Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 szalotki
  • skórka z limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść rukoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie składniki ciasta i dokładnie wyrób.
Przygotuj farsz. W misce utrzyj pokruszony suszony ser z żółtkami i rukolą. Ciasto cienko rozwałkuj i ulep małe pierożki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Pierożki podawaj z delikatnym sosem. Na maśle podsmaż krążki cebuli i dodaj orzeszki pinii. Dolej wino i redukuj sos. Na koniec dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i świeżą rukolę. Smacznego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA