Pulpety jagnięce w sosie z kiszonych pomidorów
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 1 kg mielonej jagnięciny
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka kardamonu
- sól
- łyżeczka uprażonych ziaren kolendry
- łyżeczka uprażonych ziaren kminu rzymskiego
- masło
- olej do smażenia
- Sos:
- 6 ząbków ukiszonego czosnku
- główka upieczonego czosnku
- papryczka chili
- 5-6 kiszonych pomidorów
- 3 listki szałwii
- 5 zielonych oliwek
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski i dopraw przyprawami. Wymieszaj, uformuj pulpeciki i podsmaż je na maśle i oleju. Na tłuszczu, który został po smażeniu pulpecików, podsmaż czosnek, pokrojoną papryczkę chili, pokrojone oliwki, listki szałwii i całe kiszone pomidory. Dolej wino. Na koniec rozgnieć wszystkie składniki sosu.
Dodaj pulpety i duś przez 15 minut. Do zredukowanego, gotowego sosu dodaj śmietanę i posiekany koperek, a następnie rozgnieć wszystkie składniki. Na patelnię dodaj pulpety i śmietanę. Całość posyp koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dodaj skórkę z cytryny, sól i wyciśnięty czosnek. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Puree podawaj z pulpecikami jagnięcymi. Smacznego!
Dodaj pulpety i duś przez 15 minut. Do zredukowanego, gotowego sosu dodaj śmietanę i posiekany koperek, a następnie rozgnieć wszystkie składniki. Na patelnię dodaj pulpety i śmietanę. Całość posyp koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dodaj skórkę z cytryny, sól i wyciśnięty czosnek. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Puree podawaj z pulpecikami jagnięcymi. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W