Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczano-selerowym i sałatką z groszku

Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczano-selerowym i sałatką z groszku
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 12 kotlecików jagnięcych z kostką
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
Puree selerowo-ziemniaczane
Sałatka:
  • 500 g groszku cukrowego
  • 6-8 plastrów dobrej jakości prosciutto
  • ½ pęczka mięty
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kotleciki oczyszczamy i przekładamy do miski.
Ziarna jałowca rozgniatamy, odrywamy igiełki rozmarynu, skórkę z cytryny cienko ścinamy obieraczką. Połowę skórki drobno kroimy.
Kotleciki doprawiamy poszatkowaną skórką z cytryny, jałowcem, pieprzem świeżo mielonym i rozmarynem. Skrapiamy całość oliwą i dokładnie masujemy mięso. Dokładamy ściętą, ale nie pokrojoną skórkę z cytryny, „gołe” gałązki rozmarynu i odstawiamy do lodówki na 30 minut, lub zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy puree. Ziemniaki i seler obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Groszek cukrowy krótko blanszujemy i jednocześnie na suchej patelni prażymy pokrojoną w paski szynkę. Odcedzamy groszek, przekładamy do miski z wodą i lodem i osuszamy. W misce łączymy groszek, listki mięty, sól, pieprz, szynkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Kotleciki przyprawiamy solą, przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca na 5 minut.
Odcedzamy ziemniaki i seler, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i pieprz. Ucieramy na puree.
Na talerzu układamy porcję sałatki, puree i kotleciki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA