Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczano-selerowym i sałatką z groszku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 12 kotlecików jagnięcych z kostką
- skórka z 1 cytryny
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 ziarna jałowca
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- pieprz
- sól
Puree selerowo-ziemniaczane
- 5 ziemniaków
- 1 mały korzeń selera
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sałatka:
- 500 g groszku cukrowego
- 6-8 plastrów dobrej jakości prosciutto
- ½ pęczka mięty
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kotleciki oczyszczamy i przekładamy do miski.
Ziarna jałowca rozgniatamy, odrywamy igiełki rozmarynu, skórkę z cytryny cienko ścinamy obieraczką. Połowę skórki drobno kroimy.
Kotleciki doprawiamy poszatkowaną skórką z cytryny, jałowcem, pieprzem świeżo mielonym i rozmarynem. Skrapiamy całość oliwą i dokładnie masujemy mięso. Dokładamy ściętą, ale nie pokrojoną skórkę z cytryny, „gołe” gałązki rozmarynu i odstawiamy do lodówki na 30 minut, lub zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy puree. Ziemniaki i seler obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Groszek cukrowy krótko blanszujemy i jednocześnie na suchej patelni prażymy pokrojoną w paski szynkę. Odcedzamy groszek, przekładamy do miski z wodą i lodem i osuszamy. W misce łączymy groszek, listki mięty, sól, pieprz, szynkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Kotleciki przyprawiamy solą, przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca na 5 minut.
Odcedzamy ziemniaki i seler, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i pieprz. Ucieramy na puree.
Na talerzu układamy porcję sałatki, puree i kotleciki.
Ziarna jałowca rozgniatamy, odrywamy igiełki rozmarynu, skórkę z cytryny cienko ścinamy obieraczką. Połowę skórki drobno kroimy.
Kotleciki doprawiamy poszatkowaną skórką z cytryny, jałowcem, pieprzem świeżo mielonym i rozmarynem. Skrapiamy całość oliwą i dokładnie masujemy mięso. Dokładamy ściętą, ale nie pokrojoną skórkę z cytryny, „gołe” gałązki rozmarynu i odstawiamy do lodówki na 30 minut, lub zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy puree. Ziemniaki i seler obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Groszek cukrowy krótko blanszujemy i jednocześnie na suchej patelni prażymy pokrojoną w paski szynkę. Odcedzamy groszek, przekładamy do miski z wodą i lodem i osuszamy. W misce łączymy groszek, listki mięty, sól, pieprz, szynkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Kotleciki przyprawiamy solą, przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca na 5 minut.
Odcedzamy ziemniaki i seler, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i pieprz. Ucieramy na puree.
Na talerzu układamy porcję sałatki, puree i kotleciki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W