Udziec jagnięcy marynowany w piwie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- mały udziec jagnięcy (o wadze 1 – 1,5 kg)
Marynata:
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków tymianku
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków rozmarynu
- 200 ml piwa, typu ale lub lager
- 1 cytryna (sok i otarta skórka)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Warzywa:
- 1 kg brukwi
- 1 kg niewielkich ziemniaków
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych listków rozmarynu
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
Tarte buraczki:
- 2 młode buraczki
- 3 łyżki soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią udziec i zostawić na co najmniej godzinę. Piec na grillu lub w piekarniku, rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza, do momentu, kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 62 stopnie. Upieczony udziec odłożyć przed podaniem na 10 minut, by mięso odpoczęło.
Brukiew obrać, pokroić w 3-cm kostkę. Ziemniaki przekroić na pół. Ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na oliwie podsmażyć na patelni czosnek i rozmaryn, włożyć brukiew i ziemniaki, doprawić skórką otartą z cytryny i solą.
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W