Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania głównego
500g polędwicy wołowej
8 dużych krewetek
2 łyżki stołowe oregano
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 chilli
1 czerstwy chleb na zakwasie
Składniki sosu
2 żółtka
1 średni ziemniak
¼ filiżanki soli gruboziarnistej
3 ząbki czosnku
nieco octu z białego wina
200 ml oliwy
1 łyżka stołowa musztardy dijon
szczypta rozgniecionego czarnego pieprzu
2 limonki
2 gaście rukoli (do dekoracji)
szczypta soli
Przygotowanie
Umyć ziemniak. Położyć na soli z ząbkami czosnku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Po kwadransie wyjąć czosnek, gdy będzie miękki. Obrać ziemniaka ze skóry i przetrzeć przez sito lub praskę. Wymieszać żółtka, szczyptę soli, musztardę i nieco octu. Wlewać oliwą i ucierać na gładką masę. Dodać gorący miąższ ziemniaka, wycisnąć czosnek ze skórki, dolać więcej oliwy i zmiksować całość. Doprawić solą, wcisnąć sok z limonki i wsypać dużo rozgniecionego pieprzu.
Sprawić krewetki. Steki i krewetki doprawić oliwą, cienko pokrojoną chilli i czosnkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na grillu. Pokroić chleb na kromki, upiec na grillu, posmarować sosem aioli i posypać pieprzem. Ułożyć stek, a na nim parę krewetek. Wymieszać rukolę z oliwą i solą. Położyć na wierzchu kanapki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W