Sałatka z czerwonej cykorii i tortellini w sosie gorgonzola
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 250 g tortellini faszerowanych szynką prosciutto
- ½ czerwonej cykorii (włoskie radicchio rosso) pokrojonej w paseczki
- garść rukoli
- kilka pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotuj tortellini przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i opłucz pod zimną wodą.
W misce wymieszaj tortellini z czerwoną cykorią, rukolą i pomidorami koktajlowymi. Na suchej patelni upraż orzechy, na koniec wlej miód i gotuj chwilę, by miód się skarmelizował i obtoczył orzechy. Odstaw do wystygnięcia.
W rondelku podgrzej śmietanę. Rozpuść w niej gorgonzolę i zblenduj na gładką konsystencję. Dodaj szczyptę gałki oraz pieprzu. Polej sałatę sosem.
W misce wymieszaj tortellini z czerwoną cykorią, rukolą i pomidorami koktajlowymi. Na suchej patelni upraż orzechy, na koniec wlej miód i gotuj chwilę, by miód się skarmelizował i obtoczył orzechy. Odstaw do wystygnięcia.
W rondelku podgrzej śmietanę. Rozpuść w niej gorgonzolę i zblenduj na gładką konsystencję. Dodaj szczyptę gałki oraz pieprzu. Polej sałatę sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W