Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Mammaryla (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 kg podgotowanych ziemniaków w mundurkach
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- 250 g gorgonzoli
- 0,5 l śmietany
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 50g masła - do zapiekania
- łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki z łupinek. Pokrój ziemniaki w plastry. W misce wymieszaj śmietanę z gorgonzolą. Dodaj zgnieciony czosnek. Sos dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wymyj szpinak i odwiruj z wody. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania. Ułóż w nim warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posyp startym parmezanem oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika na 40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W