Pastel de carne con patatas – zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Pastel de carne con patatas – zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1,1 kg obranych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g żółtego sera
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 jajo
Ponadto:
  • masło do wysmarowania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieloną wołowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól pieprz i dokładnie mieszamy ze sobą, najlepiej dłońmi. Odstawiamy przykryte folią spożywczą na min. 2h lub całą noc do lodówki.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na durszlak i porządnie odciskamy z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodajemy starty na grubych oczkach ser, oregano, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mąkę i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy jajko i dokładnie łączymy.

Odkładamy kilka łyżek masy ziemniaczanej na później, a do reszty dodajemy mięso i dokładnie ze sobą łączymy. Formę do pieczenia wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy paskami papieru do pieczenia. Przekładamy masę ziemniaczano-mięsną, dokładnie dociskamy i wyrównujemy wierzch. Następnie nakładamy pozostawioną wcześniej masę z samych ziemniaków. Znów wyrównujemy, dociskamy tak by nie pozostawić wolnych przestrzeni.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i stawiamy formę na ok. 1h, aż wierzch zapiekanki będzie ładnie zrumieniony. Po upieczeniu studzimy całość 5-10 minut, ściągamy obręcz, odklejamy papier do pieczenia i serwujemy.

Tipy:

  • Do masy mięsnej można dodać drobno poszatkowaną cebulę lub sproszkowaną cebulę – cebula puści sok, a suszonej nie lubię.
  • Masę mięsną można dowolnie doprawić, można również dodać drobno pokrojone warzywa, ważne jednak, żeby nie były to takie, które puszczą dużo soku. Nadadzą się przesmażone, drobno pokrojone grzyby, kukurydza, przesmażona cukinia, papryki itd.
  • Koniecznie dokładnie odciskamy starte ziemniaki z nadmiaru wody, w przeciwnym wypadku masa będzie zbyt rzadka, będzie się rozpadać i wierzch nie będzie chrupiący.
  • Do masy ziemniaczanej można dodać skrobię kukurydzianą, „ciasto” będzie bardziej chrupiące.
  • Żółty ser można połączyć ze startą mozzarellą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA