Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 mała pikantna kiełbasa
- kilka listków świeżego estragonu
- 70 g zielonego groszku
- 120 g sera pleśniowego
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
- 250 ml śmietanki
- miska z zimną wodą
- 3-4 łyżki cukru
- ziołowa salsa:
- duża garść natki pietruszki
- garść świeżej bazylii
- kilka listków kolendry
- 8 pomidorków cherry
- łyżka orzeszków pinii
- sok z cytryny
- chlust oliwy
- sól dla smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj zimną wodę z cukrem. Ziemniaki obierz i zetrzyj w cienkie plastry. Plastry ziemniaków włóż do wody z cukrem. Przygotuj pozostałe składniki zapiekanki. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebule w piórka. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż na patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki zapiekanki. Dodaj świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i przełóż do formy wysmarowanej masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30-45 minut.
Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie ziołowa salsa. Świeże zioła przepiekaj. Orzeszki pinii upraż na patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie ziołowa salsa. Świeże zioła przepiekaj. Orzeszki pinii upraż na patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W