Zapiekanka z kurczaka
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Dania z kurczaka
- Ilość osób:
- 4
- Kaloryczność:
- 683 kcal.
Składniki:
-
2 cebule
- 600 g udek kurczaka z wolnego wybiegu, bez skóry i kości
- 350 g mieszanki grzybów
- 1 pęczek świeżego tymianku (30g)
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Postaw dużą patelnię na dużym ogniu i małą na średnim ogniu. Na większą wlej łyżkę oliwy z oliwek. Obierz i posiekaj cebulę. Wrzuć ją na większą patelnię.
Pokrój na większe kawałki 2/3 udek, a resztę drobniej. Dodaj na patelnię z cebulą. Smaż przez 6 minut na złocisty kolor, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie dodaj grzyby na mniejszą patelnię. Większe grzyby porwij na kawałki. Smaż je przez 4 minuty, a następnie przełóż na większą patelnię i dodaj połowę liści tymianku.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu, a także łyżkę octu z czerwonego wina i 150 mililitrów wody. Rozwałkuj ciasto tak, aby miało średnicę większą o 2 centymetry od patelni. Następnie połóż ciasto na patelni, podwijając jego brzegi drewnianą łyżką. Lekko ponacinaj ciasto i posmaruj łyżeczką oliwy. Wbij pozostały tymianek w środek zapiekanki. Piecz na dnie piekarnika przez 15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Łatwizna!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź