Pilaw z udkami kurczaka i ziołowym sosem

Pilaw z udkami kurczaka i ziołowym sosem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka

Składniki:

  • 6 trybowanych udek z kurczaka ze skórą
  • 300g suchego ryżu basmati
  • 400 g mrożonego groszku
  • 500 ml bulionu
  • 100 g migdałów
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 niewielka biała cebula
  • łyżka przyprawy garam masala
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka oliwy do smażenia
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Sos ziołowy:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • ½ awokado
  • pęczek pietruszki
  • pęczek kolendry
  • ½ pęczka mięty
  • sok i zest z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • szczypta cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Garnek żeliwny emaliowany polewamy odrobiną oliwy i na kompletnie zimny kładziemy uda kurczaka skórą do dołu. Renderujemy tłuszcz powoli, aż skórka stanie się chrupiąca i złota. Następnie udka podsmażamy chwilę z drugiej strony i odkładamy je na bok.

Na kurczakowym tłuszczu podsmażamy cebulę, a po 3-4 minutach dodajemy garam masalę i kurkumę. Po kolejnej minucie dodajemy posiekany czosnek oraz żurawinę. Następnie wlewamy wywar, dodajemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem oraz ewentualnie odrobiną miodu.

Dodajemy ryż, mieszamy, a na górze układamy kurczaka skórą do góry. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15-17 minut.

W tym czasie do kielicha blednera wrzucamy składniki sosu i blendujemy przez chwilkę, aby składniki się rozdrobniły, ale zioła były ciągle wyczuwalne. Sos doprawiam solą, pieprzem, cytryną i startym ząbkiem czosnku

Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy. Gotowy pilaw doprawiamy zestem i sokiem z cytryny, polewamy sosem i od razu podajemy.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA