Pilaw z udkami kurczaka i ziołowym sosem

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
Składniki:
- 6 trybowanych udek z kurczaka ze skórą
- 300g suchego ryżu basmati
- 400 g mrożonego groszku
- 500 ml bulionu
- 100 g migdałów
- 60 g suszonej żurawiny
- 4 ząbki czosnku
- 1 niewielka biała cebula
- łyżka przyprawy garam masala
- łyżeczka kurkumy
- łyżka oliwy do smażenia
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Sos ziołowy:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- ½ awokado
- pęczek pietruszki
- pęczek kolendry
- ½ pęczka mięty
- sok i zest z cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- szczypta cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Garnek żeliwny emaliowany polewamy odrobiną oliwy i na kompletnie zimny kładziemy uda kurczaka skórą do dołu. Renderujemy tłuszcz powoli, aż skórka stanie się chrupiąca i złota. Następnie udka podsmażamy chwilę z drugiej strony i odkładamy je na bok.
Na kurczakowym tłuszczu podsmażamy cebulę, a po 3-4 minutach dodajemy garam masalę i kurkumę. Po kolejnej minucie dodajemy posiekany czosnek oraz żurawinę. Następnie wlewamy wywar, dodajemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem oraz ewentualnie odrobiną miodu.
Dodajemy ryż, mieszamy, a na górze układamy kurczaka skórą do góry. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15-17 minut.
W tym czasie do kielicha blednera wrzucamy składniki sosu i blendujemy przez chwilkę, aby składniki się rozdrobniły, ale zioła były ciągle wyczuwalne. Sos doprawiam solą, pieprzem, cytryną i startym ząbkiem czosnku
Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy. Gotowy pilaw doprawiamy zestem i sokiem z cytryny, polewamy sosem i od razu podajemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź