Tagine z kurczakiem i kuskus z pestkami granatu
Przygotował:
Donal Skehan
- Seria kulinarna:
- Rodzinne Święta Donala (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka, Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 kg udek kurczaka (bez kości i bez skóry), pokrojonych na kawałki na jeden kęs
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
- 2 starte ząbki czosnku
- 2,5 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżki miodu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 300 ml wywaru z kurczaka
- 150 g suszonych śliwek
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Kuskus
- 300 g suchego kuskusu
- 400 ml wrzącego wywaru z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- sok z jednej cytryny
- ogórek, obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony na małe kawałki
- pół czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
- 150 g prażonych płatków migdałowych
- duży pęczek natki pietruszki, posiekany
- duży pęczek kolendry, posiekany
- pestki z dwóch granatów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W naczyniu tagine lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę na dużym ogniu, obsmaż kawałki kurczaka partiami, doprawiając solą i pieprzem. Zrumienione kawałki wyjmij, odstaw. Do rondla włóż cebulę, posól. Smaż przez 5 minut, a gdy zacznie się szklić, za pomocą drewnianej łopatki zeskrob osad ze spodu rondla.
Wlej trochę wody, by osad nie zaczął się przypalać. Dodaj czosnek i przyprawy, przesmaż przez minutę, dołóż miód i pomidory, wlej wywar, dopraw solą i pieprzem. Włóż z powrotem kawałki kurczaka. Doprowadź do zagotowania, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem na 45 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się bardzo miękkie. Dodaj suszone śliwki, gotuj na małym ogniu przez kolejny kwadrans.
Kuskus wsyp do dużej miski, zalej wrzącym wywarem, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wzrusz kuskus widelcem.
Roztrzep oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wlej do kuskusu, wymieszaj. Tuż przed podaniem wymieszaj kuskus z pokrojonym ogórkiem, czerwoną cebulą, posiekaną natką i kolendrą, płatkami migdałowymi i pestkami granatu. Możesz też ustawić dodatki w osobnych miseczkach, tak, by każdy mógł sobie nakładać wedle uznania.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź