Ryba po marokańsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Składniki:
- 4 dzwonka ryby morskiej (np. dorsz)
- 0,5 kg marchwi
- 2 papryki czerwone
- 4 łyżki papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżka papryki mielonej ostrej
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) lub w ostateczności kminku
- szklanka zielonych oliwek (bez pestek bez nadzienia)
- puszka krojonych pomidorów konserwowych
- sok z 1 cytryny
- pęczek kolendry lub pietruszki
- 0,5 szklanki oliwy
- 0,5 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- pieczywo białe (bagietka)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do szerokiego garnka wlej oliwę. Wsyp wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Lekko je podsmaż, żeby całość nabrała brązowego koloru. Dołóż pokrojoną w talarki marchew. Wymieszaj i podduś do zmięknięcia (można dodać odrobinę wody). Pokrój paprykę na 8 dużych kawałków, dorzuć do marchwi. Podduś przez kilka minut. Rybę ułóż na dnie garnka rozsuwając marchew i paprykę, na wierzch wrzuć oliwki, dolej sok z cytryny wino, posól. Nie mieszaj. Duś na małym ogniu przez około 20 min. Na koniec dodaj natkę kolendry w całości, wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem na 20 min. Podaj z białym pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W