Medfuna
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Medfuna to rodzaj marokańskiego pieroga czy też pasztecika z mięsnym nadzieniem
Ciasto
1 saszetka suszonych drożdży
175 ml lekko ciepłej wody
250g mąki pszennej plus mąka do podsypywania
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka nasion kminku
oliwa, do posmarowania
gruba sól morska, do posypania
Nadzienie
1 posiekana drobno cebula
½ gałązki selera, drobno posiekana
2 łyżki posiekanych świeżych listków tymianku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
500 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. W misce wymieszać mąkę, sól i nasiona kminku. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i wymieszać, by powstało ciasto. Na blacie posypanym mąką wyrabiać ciasto przez 10 minut. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do osobnych misek. Przykryć miski ściereczką lub folią plastikową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wymieszać w misce mięso z cebulą, selerem, tymiankiem, pietruszką i kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na krążki wielkości talerza, na którym medfuna będzie podana. Ułożyć jeden krążek na blasze do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć równą warstwą nadzienie, zostawiając dwucentymetrowy odstęp od brzegu. Posmarować brzegi odrobiną wody. Przykryć drugim krążkiem i zlepić szczelnie brzegi. Posmarować odrobiną oliwy i posypać niewielką ilością soli morskiej. Piec około 20-25 minut na złoto-brązowy kolor i od razu podawać.
© Dave Myers i Si King
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W