Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2-3 kuropatwy (lub przepiórki)
- 20 dag masła
- 20 dag słoniny
- listki szałwii
- sól
Pomarańczowo-estragonowe kopytka:
- 500 g ugotowanych mącznych ziemniaków
- 100 g mąki
- ¼ szklanki zredukowanego soku z pomarańczy
- kilka gałązek drobno posiekanego, świeżego estragonu
- 2 łyżki skórki z pomarańczy
- 2 szklanki soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyte i wysuszone kuropatwy posól i nafaszeruj szałwią. Każdego ptaka owiń dokładnie cienkimi plastrami słoniny. Piecz przez ok. 25- 30 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu podlewaj łyżeczką roztopionego masła.
Przygotuj kopytka. Ziemniaki przetrzyj przez praskę i połącz z mąką, estragonem, zredukowanym sokiem z pomarańczy i skórkami z pomarańczy. Zagnieć ciasto na kopytka i uformuj rulony, które później pokrój na kluseczki. Gotowe kluski gotuj w 4 szklankach wody wymieszanej z 2 szklankami soku. Podawaj posypane startym pecorino i polane sosem z pieczenia ptactwa.
Przygotuj kopytka. Ziemniaki przetrzyj przez praskę i połącz z mąką, estragonem, zredukowanym sokiem z pomarańczy i skórkami z pomarańczy. Zagnieć ciasto na kopytka i uformuj rulony, które później pokrój na kluseczki. Gotowe kluski gotuj w 4 szklankach wody wymieszanej z 2 szklankami soku. Podawaj posypane startym pecorino i polane sosem z pieczenia ptactwa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W