Wegetariański schabowy

Wegetariański schabowy
Oceń przepis:
67 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • ½ szklanki mąki pszennej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle lub oleju, dodajemy sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka łyżek bułki tartej.

Ciecierzycę i soczewicę odlewamy na sicie, wkładamy do miski. Dodajemy jajko i podsmażoną cebulę. Całość miksujemy krótko tak, by składniki się połączyły, ale by masa nie była za gładka. Odkładamy masę na godzinę do lodówki.

Na talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą oraz roztrzepane jajo. Formujemy kotlety w dłoniach, obtaczamy delikatnie w mące, jaju i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na patelni na rozgrzanym oleju.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA