Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

Oceń przepis:
Przygotował:
Agata Jędraszczak
- Seria kulinarna:
- ImprezuJEMY (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- bakłażan
- 6 ząbków czosnku
- ½ pęczka natki
- oliwa
- sól
- tahini
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Czosnek obrać z łupinek. Bakłażana naciąć w kilku miejscach i w powstałe zagłębienia włożyć czosnek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Kiedy bakłażan będzie miękki, a jego skórka stanie się mocno brązowa, wyjąć go z piekarnika. Przestudzić chwilę. Warzywo przeciąć na pół i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Wrzucić do blendera razem z natką, solą i tahini.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W