Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:2 kacze piersi
4 łyżki oliwy
500 g mielonych orzechów włoskich plus łyżeczka posiekanych orzechów
1 posiekana cebula
1 pokrojona w plasterki marchewka
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mielonej kurkumy
1 l bulionu z kurczaka
4 łyżeczki syropu z granatów
kwiaty hibiskusa w syropie
czarny pieprz i sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Kaczkę przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Mięso przełożyć do formy do pieczenia.
Podsmażyć cebulę, czosnek, kurkumę i marchewkę. Posolić do smaku. Wlać bulion, syrop z granatów, dodać mielone orzechy, 3 kwiaty hibiskusa i łyżeczkę syropu z hibiskusa. Doprowadzić do wrzenia i zredukować na małym ogniu. Tak przygotowanym sosem polać kaczkę, a następnie wstawić do piekarnika na półtorej godziny.
Posypać kaczkę posiekanymi orzechami i podawać na ogrzanym talerzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W