Pieczona kaczka z pomarańczami i ekspresowymi kopytkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
Składniki:
- kaczka
- 3 kwaśne jabłka
- pomarańcza
- garść suszonych owoców
- 6 ząbków czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka soli gruboziarnistej
- 2 szczypty cynamonu
- szklanka wody
Kopytka:
- opakowanie kopytek
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek szałwii
- gałązka pomidorków koktajlowych
Sos:
- szklanka żurawiny
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- jabłka z kaczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Pomarańczę obierz i pokrój. Przełóż owoce do miski i dodaj garść suszonych owoców. Owoce wymieszaj i nadziej nimi kaczkę.
Włóż czosnek do blendera. Dodaj majeranek, sól, pieprz, i cynamonem. Całość zblenduj. Następnie natrzyj kaczkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia skrop kaczkę wodą. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i umieść w nim kaczkę na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kaczkę jeszcze 1,5 godziny. Co 30 min przewracaj kaczkę i podlewaj sosem, który się wytworzy.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek, tymianek, szałwię i kopytka. Na koniec dodaj pomidorki. Kopytka smaż na rumiany kolor.
Przygotuj sos. Na patelni podgrzej żurawinę, dodaj sok z pomarańczy, majeranek, sól, pieprz i jabłka i pomarańcze z kaczki. Smacznego!
Włóż czosnek do blendera. Dodaj majeranek, sól, pieprz, i cynamonem. Całość zblenduj. Następnie natrzyj kaczkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia skrop kaczkę wodą. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i umieść w nim kaczkę na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kaczkę jeszcze 1,5 godziny. Co 30 min przewracaj kaczkę i podlewaj sosem, który się wytworzy.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek, tymianek, szałwię i kopytka. Na koniec dodaj pomidorki. Kopytka smaż na rumiany kolor.
Przygotuj sos. Na patelni podgrzej żurawinę, dodaj sok z pomarańczy, majeranek, sól, pieprz i jabłka i pomarańcze z kaczki. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W