Polędwica z dorsza smażona w ziołowej panierce i długodojrzewającej szynce

Polędwica z dorsza smażona w zielonej panierce
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Składniki:

  • 60 dag polędwicy z dorsza podzielonej na 4 części
  • 8 sporych, cieniutkich plastrów szynki długo dojrzewającej
  • pół szklanki białego wina typu riesling

Panierka:

  • sól gruboziarnista - szczypta
  • pieprz świeżo mielony
  • listki świeżego tymianku - łyżka
  • listki natki pietruszki - łyżka
  • listki szałwii - łyżka

Pozostałe:

  • około 1 kg kapusty
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • kilka suszonych żurawin
  • 2 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka kminu rzymskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włóż do moździerza i utrzyj. Polędwiczki lekko osusz papierem i obsyp z każdej strony panierką (nie za dużo żeby nie było za słone) po czym zawiń w plastry szynki i wstaw do lodówki na jakąś godzinę, aby się ładnie przykleiła szynka do ryby. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na maśle. Gdy już lekko opadnie dodaj bulion i pozostałe składniki. Duś aż płyn odparuje, a kapusta będzie miękka. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż polędwiczki, pod koniec podlej winem i chwilę poduś. Podawaj dorsza obok kapusty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA