Pstrągowe kluseczki z kozią bryndzą i frytki z wołoskiego białego sera
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 1 mały wędzony pstrąg
- 30 dag mąki
- 3 jaja
- 2 łyżki koziej bryndzy
- 20 dag niewędzonego sera wołoskiego
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
dla koloru i smaku, warto dodać trochę ziół - mogą to być czubki pokrzyw, listki szczawiu, liście szpinaku, bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jaja wbić do miseczki, dodać odrobinę wody, posolić. Stopniowo dodawać mąkę, aż do elastycznej konsystencji. Z pstrąga wyjąć mięso, posiekać je niezbyt drobno, dodać do ciasta. W garnku zagotować wodę, osolić. Łyżką maczaną w wodzie kłaść podłużne kluseczki. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. Ser wołoski pokroić w ósemki przypominające grube frytki. Na patelni stopić masło, wrzucić cząstki sera, zrumienić obustronnie, dodać posiekany czosnek i wrzucić kluseczki, dodać zielone listki. Całość zaciągnąć kozią bryndzą, popieprzyć do smaku. Udekorować czubkami pokrzyw.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W