Kopytka szczawiowe

Kopytka szczawiowe
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pęczek szczawiu
  • 2 jajka
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki zmiel i dodaj mąkę (podałem 400 g, ale jej ilość tak naprawdę zależny od ziemniaków, im bardziej są wodniste, tym tej mąki musimy dodać więcej). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany szczaw. Wszystko szybko wyrób i podziel na małe kopytka. Kluski gotuj w wodzie z solą. Na oleju Kujawskim przesmaż kopytka. Dodaj śmietanę, starty ser żółty, posiekany koper i natkę. Delikatnie przemieszaj. Na koniec dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA