Kopytka szczawiowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pęczek szczawiu
- 2 jajka
Sos:
- 250 ml śmietany 30%
- koperek
- natka pietruszki
- pieprz
- garść startego sera żółtego np. Bursztyn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki zmiel i dodaj mąkę (podałem 400 g, ale jej ilość tak naprawdę zależny od ziemniaków, im bardziej są wodniste, tym tej mąki musimy dodać więcej). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany szczaw. Wszystko szybko wyrób i podziel na małe kopytka. Kluski gotuj w wodzie z solą. Na oleju Kujawskim przesmaż kopytka. Dodaj śmietanę, starty ser żółty, posiekany koper i natkę. Delikatnie przemieszaj. Na koniec dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W