Udziec jagnięcy pieczony w musztardzie z puree cebulowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- mały udziec jagnięcy z kością, namoczony w maślance
- liść laurowy
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka kopru włoskiego
- olej
- czosnek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 jabłka
Puree cebulowe:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udziec zamarynuj 2 dni wcześniej w maślance z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed smażeniem obmyj udziec z maślanki.
Następnie upraż na patelni kmin rzymski, kolendrę, odrobinę gorczycy oraz koper włoski i utrzyj w moździerzu.
Udziec natnij w kilku miejscach, posól i dopraw przyprawami z moździerza.
Na odrobinie oleju obsmaż mięso.
Zmiażdżony czosnek wrzuć do brytfanki, dolej miód i dodaj musztardę.
Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż obsmażony udziec jagnięcy. Na koniec do naczynia włóż pokrojone i podsmażone na maśle łódki jabłek.
Udziec piecz w temperaturze ok. 180 stopni C. (1kg mięsa = 1h pieczenia).
Przygotuj puree z cebuli. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka. Do tego dodaj sporą ilość masła i odrobinę cukru. Zacznij dusić. Następnie dodaj kawałki jabłka. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładkie purée i dopraw odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Pieczony udziec podawaj z puree z cebuli. Smacznego!
Następnie upraż na patelni kmin rzymski, kolendrę, odrobinę gorczycy oraz koper włoski i utrzyj w moździerzu.
Udziec natnij w kilku miejscach, posól i dopraw przyprawami z moździerza.
Na odrobinie oleju obsmaż mięso.
Zmiażdżony czosnek wrzuć do brytfanki, dolej miód i dodaj musztardę.
Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż obsmażony udziec jagnięcy. Na koniec do naczynia włóż pokrojone i podsmażone na maśle łódki jabłek.
Udziec piecz w temperaturze ok. 180 stopni C. (1kg mięsa = 1h pieczenia).
Przygotuj puree z cebuli. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka. Do tego dodaj sporą ilość masła i odrobinę cukru. Zacznij dusić. Następnie dodaj kawałki jabłka. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładkie purée i dopraw odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Pieczony udziec podawaj z puree z cebuli. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W