Udziec jagnięcy pieczony w musztardzie z puree cebulowym

Udziec jagnięcy pieczony w musztardzie z puree cebulowym
Oceń przepis:
138 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • mały udziec jagnięcy z kością, namoczony w maślance
  • liść laurowy
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kopru włoskiego
  • olej
  • czosnek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jabłka
Puree cebulowe:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Udziec zamarynuj 2 dni wcześniej w maślance z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed smażeniem obmyj udziec z maślanki.
Następnie upraż na patelni kmin rzymski, kolendrę, odrobinę gorczycy oraz koper włoski i utrzyj w moździerzu.
Udziec natnij w kilku miejscach, posól i dopraw przyprawami z moździerza.
Na odrobinie oleju obsmaż mięso.
Zmiażdżony czosnek wrzuć do brytfanki, dolej miód i dodaj musztardę.
Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż obsmażony udziec jagnięcy. Na koniec do naczynia włóż pokrojone i podsmażone na maśle łódki jabłek.
Udziec piecz w temperaturze ok. 180 stopni C. (1kg mięsa = 1h pieczenia).
Przygotuj puree z cebuli. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka. Do tego dodaj sporą ilość masła i odrobinę cukru. Zacznij dusić. Następnie dodaj kawałki jabłka. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładkie purée i dopraw odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Pieczony udziec podawaj z puree z cebuli. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA