Korzenna jagnięcina na plackach
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- łopatka jagnięca o wadze 1,5 kg
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- szczypta szafranu
- kilka gałązek tymianku
- gałązka rozmarynu
- 1 pomarańcza
- 100 g masła, w temp. pokojowej
- 1,5 kg pomidorów, na gałązce
- 1 główka czosnku
- oliwa
- 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej, plus do podsypywania
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 granat
- 2 łyżki harissy
- 1 łyżeczka wody różanej
- pęczek świeżej mięty
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Pikle z kapusty:
- 1 średniej wielkości czerwona kapusta
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- szczypta mielonych goździków
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do maksimum możliwości. Końcem ostrego noża ponacinaj tłuszcz na mięsie w skośną kratkę, uważając, by nie przeciąć mięsa. Rozetrzyj w moździerzu kmin, kolendrę, nasiona kopru włoskiego i szafran ze szczyptą soli morskiej i białego pieprzu. Oberwij listki z rozmarynu i z dwóch gałązek tymianku, otrzyj skórkę z pomarańczy i, wraz z przyprawami, rozetrzyj z masłem. Posmaruj nim dokładnie mięso, owiń dość luźno zwilżonym pergaminem, a następnie folią aluminiową. Umieść mięso w brytfance i wstaw na górną półkę piekarnika. Natychmiast zmniejsz temperaturę do 150ºC. Piecz przez mniej więcej 7 godzin – mięso powinno odchodzić od kości. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze wraz z główką czosnku w całości. Posyp pozostałymi listkami tymianku, skrop oliwą, dopraw szczyptą soli i czarnego pieprzu. Po 3 godzinach od chwili wstawienia mięsa umieść w piekarniku blachę z pomidorami na półce poniżej i zostaw na pozostałe 4 godziny pieczenia – pomidory powinny być całkowicie miękkie i skarmelizowane. Poszatkuj kapustę, oberwij i z grubsza posiekaj listki natki. Wymieszaj w misce z octem i goździkami. Mąkę wraz z porządną szczyptą soli wymieszaj ze 120 ml zimnej wody. Ciasto zagniataj przez kilka minut na oprószonym mąką blacie, po czym podziel na 8 części. Uformuj kulki, rozwałkuj je na krążki, podsypując w razie potrzeby mąką. Piecz partiami na dużej patelni z nieprzywierającym dnem przez mniej więcej 2 minuty, obracając w połowie tego czasu. Upieczone trzymaj zawinięte w folię aluminiową. Pokrój sałatę w cienkie paski. Granat przekrój na pół, po czym uderzając od spodu grzbietem drewnianej łyżki wytrząśnij pestki. Wymieszaj harissę z wodą różaną, posól do smaku. Oberwij listki mięty, zgnieć je z lekka w moździerzu, przełóż do miseczki i wymieszaj z jogurtem i octem. Wyjmij pomidory, wyciśnij czosnek z łupinek. Wyjmij jagnięcinę i za pomocą dwóch widelców porozdzielaj na włókna. Placki uformuj w kształt rożka (jeśli były upieczone wcześniej, odgrzej je na patelni). Nałóż paseczki sałaty, jagnięcinę, a na niej umieść pomidory z czosnkiem, posyp pestkami granatu. Dodaj łyżkę jogurtu z miętą i polej harissą. Podawaj z piklami z kapusty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź