Zapiekany szpinak z ricottą i chutneyem pomidorowo-czosnkowo-poparykowym

Zapiekany szpinak z ricottą i chutneyem pomidorowo-czosnkowo-poparykowym
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 500 g sera ricotta
  • 1 średnia lub duża cebula, drobno posiekana
  • 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • po ¾ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku i garam masala
  • 3 łyżeczki chaat masala
  • 300g młodego szpinaku, dobrze umytego
  • 2 duże jaja
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • garść bułki tartej
  • 20g miękkiego masła do natłuszczenia foremki
Chutney z pieczonej papryki, pomidorów i chili:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ustaw półkę na średnim poziomie. Wysmaruj masłem foremkę o średnicy 20 centymetrów.

Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj czosnek, imbir i smaż przez minutę. Dorzuć szpinak, przyprawy i czekaj, aż ze szpinaku wyparuje woda. Schłodź.

Dodaj ricottę. Dodaj sól według uznania i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbij jajka.

Przelej mieszankę do foremki, posyp bułką tartą, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 35 minut (25 minut, jeśli pieczesz w foremce na muffinki)

Chutney: zblenduj czosnek, chili i pomidory na gładką pastę. Rozgrzej olej w średnim rondelku, dodaj zmiksowane składniki i trochę soli. Gotuj i od czasu do czasu mieszaj, aż pomidory puszczą olejki, około 25 minut. Dodaj paprykę i gotuj jeszcze przez kilka minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA