Zapiekany szpinak z ricottą i chutneyem pomidorowo-czosnkowo-poparykowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 500 g sera ricotta
- 1 średnia lub duża cebula, drobno posiekana
- 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- po ¾ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku i garam masala
- 3 łyżeczki chaat masala
- 300g młodego szpinaku, dobrze umytego
- 2 duże jaja
- sól i czarny pieprz do smaku
- garść bułki tartej
- 20g miękkiego masła do natłuszczenia foremki
Chutney z pieczonej papryki, pomidorów i chili:
- (można go przechowywać wiele tygodni w lodówce)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 średnie dojrzałe pomidory winogronowe, poćwiartowane
- 8 dużych ząbków czosnku, obranych
- 1 czerwona chili, bez pestek
- 1 papryka czerwona, pieczona lub grillowana, obrana i posiekana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ustaw półkę na średnim poziomie. Wysmaruj masłem foremkę o średnicy 20 centymetrów.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj czosnek, imbir i smaż przez minutę. Dorzuć szpinak, przyprawy i czekaj, aż ze szpinaku wyparuje woda. Schłodź.
Dodaj ricottę. Dodaj sól według uznania i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbij jajka.
Przelej mieszankę do foremki, posyp bułką tartą, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 35 minut (25 minut, jeśli pieczesz w foremce na muffinki)
Chutney: zblenduj czosnek, chili i pomidory na gładką pastę. Rozgrzej olej w średnim rondelku, dodaj zmiksowane składniki i trochę soli. Gotuj i od czasu do czasu mieszaj, aż pomidory puszczą olejki, około 25 minut. Dodaj paprykę i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj czosnek, imbir i smaż przez minutę. Dorzuć szpinak, przyprawy i czekaj, aż ze szpinaku wyparuje woda. Schłodź.
Dodaj ricottę. Dodaj sól według uznania i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbij jajka.
Przelej mieszankę do foremki, posyp bułką tartą, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 35 minut (25 minut, jeśli pieczesz w foremce na muffinki)
Chutney: zblenduj czosnek, chili i pomidory na gładką pastę. Rozgrzej olej w średnim rondelku, dodaj zmiksowane składniki i trochę soli. Gotuj i od czasu do czasu mieszaj, aż pomidory puszczą olejki, około 25 minut. Dodaj paprykę i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W