Sałatka z patisona z podwędzanym chlebem

Sałatka z patisona z podwędzanym chlebem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 2.50
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 9)
Rodzaj dania:
Przekąski, Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • patison o wadze ok. 600 g
  • 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • 2 małe cebule
  • 1 pasternak
  • 200 g topinamburu
  • 1 czerwone chili
  • 100 g sera z błękitną pleśnią
Pikle z rzodkwi:
  • 1 duża fioletowa rzodkiew lub 10 zwykłych rzodkiewek
  • 100 ml syropu z wiązówki błotnej
  • 100 ml octu jabłkowego
Podwędzany chleb:
  • 2-3 kromki pieczywa na zakwasie
  • 1 łyżka masła
  • trociny do wędzenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z patisona wygarnąć środek, miąższ pokroić na 2-cm plastry i podsmażyć na oleju. Cebulę i pasternak pokroić na kawałki. Topinambur wyszorować, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak cebula i pasternak.
Wszystkie składniki umieścić na patelni, usmażyć na złoto. Posolić do smaku.

Rzodkiew lub rzodkiewki pokroić bardzo cienko. Wszystkie składniki umieścić w misce, odstawić na pół godziny.

Chleb pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoto. Wyłożyć na talerz, wstawić do wędzarki, podwędzać przez minutę.
Usmażone warzywa przełożyć do dużej miski, przybrać piklami z rzodkwi, podwędzanym chlebem i bryłkami sera.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA