Sałatka z patisona z podwędzanym chlebem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- patison o wadze ok. 600 g
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 2 małe cebule
- 1 pasternak
- 200 g topinamburu
- 1 czerwone chili
- 100 g sera z błękitną pleśnią
Pikle z rzodkwi:
- 1 duża fioletowa rzodkiew lub 10 zwykłych rzodkiewek
- 100 ml syropu z wiązówki błotnej
- 100 ml octu jabłkowego
Podwędzany chleb:
- 2-3 kromki pieczywa na zakwasie
- 1 łyżka masła
- trociny do wędzenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z patisona wygarnąć środek, miąższ pokroić na 2-cm plastry i podsmażyć na oleju. Cebulę i pasternak pokroić na kawałki. Topinambur wyszorować, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak cebula i pasternak.
Wszystkie składniki umieścić na patelni, usmażyć na złoto. Posolić do smaku.
Rzodkiew lub rzodkiewki pokroić bardzo cienko. Wszystkie składniki umieścić w misce, odstawić na pół godziny.
Chleb pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoto. Wyłożyć na talerz, wstawić do wędzarki, podwędzać przez minutę.
Usmażone warzywa przełożyć do dużej miski, przybrać piklami z rzodkwi, podwędzanym chlebem i bryłkami sera.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W