Naleśniki z moroszką i bitą śmietaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 400 ml mleka
- 200 ml mąki pszennej
- duża szczypta soli
- masło do smażenia
200 ml śmietany kremówki (do podania)
- 200 ml śmietany kremówki (do sosu)
- 1 łyżka masła
- 150 ml cukru
- 500 g maliny moroszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce jajka i mleko z mąką i solą, roztrzepać na gładkie ciasto. Przed smażeniem odstawić na 10 minut. Rozpuścić niewielką ilość masła na rozgrzanej patelni, wlać ok. 70 ml ciasta, smażyć z obu stron.
Moroszkę wymieszać ze 100 ml cukru.
Do usmażonych naleśników nakładać po łyżce moroszki, zwinąć ściśle.
Na patelni podgrzać kremówkę z łyżką masła i 50 ml cukru, do momentu, kiedy sos zacznie lekko karmelizować. Włożyć naleśniki, obtoczyć w karmelowym sosie. Podawać z bitą śmietaną i moroszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W