Tacos z łosia z salsą z moroszki

Tacos z łosia z salsą z moroszki
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Chlebki gahkku
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 25 świeżych drożdży
  • 50 ml syropu cukrowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mąki żytniej
  • ok. 1 l mąki pszennej
Salsa z moroszki
  • 500 g malin moroszek
  • 1 czerwone chili, drobno pokrojone
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
Cebula w occie
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml cukru
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli morskiej
Burgery z mięsa łosia
  • 700 g mielonego mięsa łosia
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 100 g roszponki
  • 200 g sera gouda lub cheddar

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i wymieszać z zimnym mlekiem, podgrzewać do temperatury 37º C. Wlać do dużej miski, dodać drożdże, syrop cukrowy i sól. Wsypać oba rodzaje mąki, wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Podzielić na porcje, uformować kulki z ciasta, rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm i średnicy 20 cm. Piec na rozgrzanej suchej patelni, przez 2-3 minuty z każdej strony.
Składniki cebuli w occie umieścić w rondelku, zagotować. Odstawić do ostygnięcia, podawać w temperaturze pokojowej.
Składniki salsy zagotować w rondelku, odstawić do ostygnięcia, przed podaniem schłodzić.
Z mięsa uformować burgery, usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju, doprawić pieprzem i solą. Podawać na chlebkach z salsą, cebulą w occie, listkami roszponki i grubo startym serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA