Tacos z łosia z salsą z moroszki
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 10)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Chlebki gahkku
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 25 świeżych drożdży
- 50 ml syropu cukrowego
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml mąki żytniej
- ok. 1 l mąki pszennej
Salsa z moroszki
- 500 g malin moroszek
- 1 czerwone chili, drobno pokrojone
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka cukru
Cebula w occie
- 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 100 ml białego octu winnego
- 100 ml cukru
- 100 g masła
- ½ łyżeczki soli morskiej
Burgery z mięsa łosia
- 700 g mielonego mięsa łosia
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 100 g roszponki
- 200 g sera gouda lub cheddar
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i wymieszać z zimnym mlekiem, podgrzewać do temperatury 37º C. Wlać do dużej miski, dodać drożdże, syrop cukrowy i sól. Wsypać oba rodzaje mąki, wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Podzielić na porcje, uformować kulki z ciasta, rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm i średnicy 20 cm. Piec na rozgrzanej suchej patelni, przez 2-3 minuty z każdej strony.
Składniki cebuli w occie umieścić w rondelku, zagotować. Odstawić do ostygnięcia, podawać w temperaturze pokojowej.
Składniki salsy zagotować w rondelku, odstawić do ostygnięcia, przed podaniem schłodzić.
Z mięsa uformować burgery, usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju, doprawić pieprzem i solą. Podawać na chlebkach z salsą, cebulą w occie, listkami roszponki i grubo startym serem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź