Gicze jagnięce po estońsku

Gicze jagnięce po estońsku
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 4 małe gicze jagnięce
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 małe cebule, posiekane
  • 1 łyżka jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • paski skórki z pomarańczy
  • 4 liścia laurowe
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 4 marchewki, pokrojone pod skosem na grubość 1 cm
  • 800 ml wywaru z jagnięciny lub z kurczaka
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180° C.
Gicze włóż do woreczka foliowego z zamknięciem i wsyp mąkę. Zamknij, potrząśnij, by mięso pokryło się mąką.
Na dużej patelni z ciężkim dnem rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż gicze ze wszystkich stron, aż się zrumienią.
W tym czasie pozostały olej rozgrzej w dużym garnku, nadającym się do używania w piekarniku. Zeszklij cebulę, dodaj jagody jałowca oraz skórkę z pomarańczy i cytryn, liście laurowe i dwie duże gałązki natki pietruszki. Wymieszaj, podsmaż przez minutę, po czym włóż gicze jagnięce. Dodaj ziemniaki i marchewkę.
Zdeglasuj patelnię po smażeniu giczy odrobiną wywaru i wlej go do garnka wraz z pozostałym wywarem. Doprowadź do wrzenia, wlej sok z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem. Przykryj, wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez półtorej godziny, po czym zdejmij pokrywkę i zostaw garnek w piekarniku na kolejne pół godziny.
Po wyjęciu wstaw garnek na gaz, wyjmij gicze, gałązki natki i liście laurowe. Dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie. Wsyp posiekane listki pozostałej natki. Włóż gicze do garnka, podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA