Gicze jagnięce po estońsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 4 małe gicze jagnięce
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 małe cebule, posiekane
- 1 łyżka jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
- skórka otarta z dwóch cytryn
- paski skórki z pomarańczy
- 4 liścia laurowe
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 4 marchewki, pokrojone pod skosem na grubość 1 cm
- 800 ml wywaru z jagnięciny lub z kurczaka
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól i świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180° C.
Gicze włóż do woreczka foliowego z zamknięciem i wsyp mąkę. Zamknij, potrząśnij, by mięso pokryło się mąką.
Na dużej patelni z ciężkim dnem rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż gicze ze wszystkich stron, aż się zrumienią.
W tym czasie pozostały olej rozgrzej w dużym garnku, nadającym się do używania w piekarniku. Zeszklij cebulę, dodaj jagody jałowca oraz skórkę z pomarańczy i cytryn, liście laurowe i dwie duże gałązki natki pietruszki. Wymieszaj, podsmaż przez minutę, po czym włóż gicze jagnięce. Dodaj ziemniaki i marchewkę.
Zdeglasuj patelnię po smażeniu giczy odrobiną wywaru i wlej go do garnka wraz z pozostałym wywarem. Doprowadź do wrzenia, wlej sok z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem. Przykryj, wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez półtorej godziny, po czym zdejmij pokrywkę i zostaw garnek w piekarniku na kolejne pół godziny.
Po wyjęciu wstaw garnek na gaz, wyjmij gicze, gałązki natki i liście laurowe. Dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie. Wsyp posiekane listki pozostałej natki. Włóż gicze do garnka, podawaj.
Gicze włóż do woreczka foliowego z zamknięciem i wsyp mąkę. Zamknij, potrząśnij, by mięso pokryło się mąką.
Na dużej patelni z ciężkim dnem rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż gicze ze wszystkich stron, aż się zrumienią.
W tym czasie pozostały olej rozgrzej w dużym garnku, nadającym się do używania w piekarniku. Zeszklij cebulę, dodaj jagody jałowca oraz skórkę z pomarańczy i cytryn, liście laurowe i dwie duże gałązki natki pietruszki. Wymieszaj, podsmaż przez minutę, po czym włóż gicze jagnięce. Dodaj ziemniaki i marchewkę.
Zdeglasuj patelnię po smażeniu giczy odrobiną wywaru i wlej go do garnka wraz z pozostałym wywarem. Doprowadź do wrzenia, wlej sok z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem. Przykryj, wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez półtorej godziny, po czym zdejmij pokrywkę i zostaw garnek w piekarniku na kolejne pół godziny.
Po wyjęciu wstaw garnek na gaz, wyjmij gicze, gałązki natki i liście laurowe. Dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie. Wsyp posiekane listki pozostałej natki. Włóż gicze do garnka, podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W