Makaron sześciojajeczny (wstążki) z żabnicą w sosie czosnkowo-cytrynowym z oliwą truflową
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 filety z żabnicy
- 2 cytryny
- łyżka pieprzu czosnkowego
- sól morska
- 100 g orzechów laskowych
- masło i oliwa do smażenia
- 400 g makaronu wstążki
- świeży koperek
Na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy truflowej
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrób panierkę do żabnicy – zetrzyj skórkę z cytryny, wymieszaj ją z pieprzem czosnkowym i solą morską. Filet z żabnicy pokrój na 2 cm kawałki i panieruj. W moździerzu utłucz grubo orzechy laskowe. Upraż je na suchej patelni z odrobiną soli. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obsmaż na niej kawałki żabnicy. Włóż obsmażoną rybę do piekarnika nagrzanego do 60 stopni C na 15 minut. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. W rondelku przygotuj sos do makaronu: wyciśnięty czosnek, oliwę truflową, sok z jednej cytryny, otartą skórkę, sól, pieprz - lekko podgrzej. Ugotuj makaron, odcedź go, wymieszaj go z sosem i żabnicą, posyp orzechami laskowymi. Posiekaj koperek i dodaj do makaronu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W