Makaron sześciojajeczny (wstążki) z żabnicą w sosie czosnkowo-cytrynowym z oliwą truflową

Makaron sześciojajeczny (wstążki) z żabnicą w sosie czosnkowo cytrynowym
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 filety z żabnicy
  • 2 cytryny
  • łyżka pieprzu czosnkowego
  • sól morska
  • 100 g orzechów laskowych
  • masło i oliwa do smażenia
  • 400 g makaronu wstążki
  • świeży koperek

Na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy truflowej
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrób panierkę do żabnicy – zetrzyj skórkę z cytryny, wymieszaj ją z pieprzem czosnkowym i solą morską. Filet z żabnicy pokrój na 2 cm kawałki i panieruj. W moździerzu utłucz grubo orzechy laskowe. Upraż je na suchej patelni z odrobiną soli. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obsmaż na niej kawałki żabnicy. Włóż obsmażoną rybę do piekarnika nagrzanego do 60 stopni C na 15 minut. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. W rondelku przygotuj sos do makaronu: wyciśnięty czosnek, oliwę truflową, sok z jednej cytryny, otartą skórkę, sól, pieprz - lekko podgrzej. Ugotuj makaron, odcedź go, wymieszaj go z sosem i żabnicą, posyp orzechami laskowymi. Posiekaj koperek i dodaj do makaronu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA