Różowy śledź na wytrawnym pierniku z imbirowo-cebulowym sosem i gruszkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie
Składniki:
- 4 kawałki wytrawnego piernika
- 4 płaty śledzia
- kilka listków tymianku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- szklanka soku z buraka
- syrop cebulowo- imbirowy:
- duży korzeń imbiru
- cebula
- 125 g cukru
- gruszki na palonym maśle:
- 2 gruszki
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- skóra z cytryny
- szczypta przyprawy do piernika
- sok z 1/2 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.
Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puści sok.
Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.
Plastry piernika przesmaż na maśle.,Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop syropem.
Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puści sok.
Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny. Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.
Plastry piernika przesmaż na maśle.,Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop syropem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W