Kotlety selerowe z jabłkowym puree
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 duży seler (ok. 1 kg)
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy
- Panierka:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki letniej wody
- 4 łyżki bułki tartej
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki świeżo mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki soli
- Puree:
- 4 ziemniaki
- ½ jabłka
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- ⅛ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- sól
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler obrać i pokroić w grube plastry. Do garnka dodać wszystkie przyprawy, plastry selera oraz 1 litr wody i gotować pod przykryciem przez 8 - 10 minut do czasu, aż seler zmięknie.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki, jabłko obrać i usunąć ogryzek. Włożyć do niedużego rondelka, wsypać szczyptę soli i gotować do miękkości.
Ugotowane do miękkości plastry selera odcedzić, następnie przygotować dwie miseczki na panierkę: w jednej połączyć mąkę ziemniaczaną z letnią wodą, w kolejnej bułkę tartą ze sporą szczyptą soli i pieprz. Każdy plaster najpierw zanurzać w mące ziemniaczanej, następnie dokładnie obtaczać w bułce i tak przygotowany smażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotowane ziemniaki i jabłka odcedzić, dodać sporą szczyptę gałki, soli oraz pieprzu, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków rozetrzeć je ze stopniowo wlewanym mlekiem roślinnym.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki, jabłko obrać i usunąć ogryzek. Włożyć do niedużego rondelka, wsypać szczyptę soli i gotować do miękkości.
Ugotowane do miękkości plastry selera odcedzić, następnie przygotować dwie miseczki na panierkę: w jednej połączyć mąkę ziemniaczaną z letnią wodą, w kolejnej bułkę tartą ze sporą szczyptą soli i pieprz. Każdy plaster najpierw zanurzać w mące ziemniaczanej, następnie dokładnie obtaczać w bułce i tak przygotowany smażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotowane ziemniaki i jabłka odcedzić, dodać sporą szczyptę gałki, soli oraz pieprzu, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków rozetrzeć je ze stopniowo wlewanym mlekiem roślinnym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W