Granola
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • Granola 1 - podstawowa
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanki płatków kukurydzianych
  • ¼ szklanki słonecznika
  • ¼ szklanki migdałów w płatkach
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanka suszonych śliwek
  • ⅛ szklanki cukru trzcinowego
  • ⅛ szklanki miodu
  • ⅛ szklanki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
Granola 2 - zakręcona
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka amarantusa
  • ¼ szklanki orzechów laskowych
  • ¼ szklanki sezamu
  • ¼ szklanki żurawiny
  • ¼ szklanki suszonych bananów
  • ekstrakt z wanilii
  • ⅛ szklanki cukru trzcinowego
  • ⅛ szklanki miodu
  • ⅛ szklanki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
Granola 3 - egzotyczna
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • ½ szklanki płatków quinoa
  • ½ szklanki płatków żytnich
  • ½ szklanki płatków kokosa
  • ¼ szklanki suszonego mango
  • ¼ szklanki suszonego ananasa
  • ⅛ szklanki cukru trzcinowego
  • ⅛ szklanki miodu
  • ⅛ szklanki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
Ponadto:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do każdej granoli mieszamy osobno suche składniki (pomijając owoce suszone, które odkładamy na bok) i osobno mokre.
Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie łączymy.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy lepiąca się masę i rozkładamy ją równomiernie. Pieczemy ok. 15 minut.
Wyciągamy, dosypujemy owoce i pieczemy kolejne 10-15 minut, tak by nie spalić owoców.
Studzimy, kruszymy i wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Podajemy z mlekiem, jogurtem, kefirem, maślanką i owocami sezonowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA