Ciastka chaussons aux pommes

Ciastka chaussons aux pommes
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztopić masło na patelni. Wrzucić jabłka, zakryć i smażyć przez 10 min. Zdjąć pokrywkę, posypać jabłka cukrem, wrzucić rodzynki i smażyć, aż cukier się skarmelizuje i oblepi owoce (które w tym momencie powinny mieć już postać złocistej masy). Skosztować. Jeśli masa jest zbyt słodka, wkropić soku z cytryny. Rozwałkować ciasto na duży kwadrat gr. 5 mm. Pociąć je na ćwiartki. Rozwałkować je na prostokąty. Nałożyć masę owocową na połówkę każdego ciasta, pozostawiając 5 mm suchego brzegu. Posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem. Założyć ciasto i skleić brzegi. Naciąć wierzchy bułeczek. Posmarować żółtkiem i wstawić na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 220°. Piec ciastka przez 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 190° i piec jeszcze przez 10 – 15 min, aż ciasto się zrumieni i spęcznieje. Ostudzić lekko na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA