Ciastka chaussons aux pommes
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 4 jabłka lub gruszki obrane
- pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone
- 55 g cukru
- garść rodzynek (ew.)
- sok z cytryny (ew.)
- gotowe ciasto francuskie
- cukier puder
- żółtko rozmącone z łyżeczką wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztopić masło na patelni. Wrzucić jabłka, zakryć i smażyć przez 10 min. Zdjąć pokrywkę, posypać jabłka cukrem, wrzucić rodzynki i smażyć, aż cukier się skarmelizuje i oblepi owoce (które w tym momencie powinny mieć już postać złocistej masy). Skosztować. Jeśli masa jest zbyt słodka, wkropić soku z cytryny. Rozwałkować ciasto na duży kwadrat gr. 5 mm. Pociąć je na ćwiartki. Rozwałkować je na prostokąty. Nałożyć masę owocową na połówkę każdego ciasta, pozostawiając 5 mm suchego brzegu. Posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem. Założyć ciasto i skleić brzegi. Naciąć wierzchy bułeczek. Posmarować żółtkiem i wstawić na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 220°. Piec ciastka przez 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 190° i piec jeszcze przez 10 – 15 min, aż ciasto się zrumieni i spęcznieje. Ostudzić lekko na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W