Jaglana szarlotka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto:
- 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 80 g mąki kukurydzianej + do kruszonki
- 100 g cukru trzcinowego jasnego
- 30 g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)
- 2 banany
- 80 g płynnego oleju kokosowego lub margaryny
- garść orzechów włoskich
Nadzienie:
- 1,5 kg kwaśnych, twardych jabłek
- 60 ml soku z cytryny
- 80 g mąki kukurydzianej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g karmelu w proszku
- 10 g pektyny
- 5 g cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Kaszę wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą, skrobią i olejem kokosowym. Banany zmiksować lub rozgnieść na puree i dodać do reszty składników. Wyrobić na jednolitą masę.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, skrobią i cynamonem. Pektynę połączyć z karmelem w proszku i dodać do jabłek, wymieszać.
Na spód blaszki wyłożonej pergaminem nałożyć połowę masy z kaszą jaglaną. Orzechy włoskie posiekać, rozsypać na przygotowanym spodzie z kaszy i zapiec 15 min, w 180º C.
Pozostałą masę jaglaną wymieszać z odrobiną mąki kukurydzianej, do uzyskania sypkiej kruszonki. Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe i przykryć kruszonką jaglaną. Piec 25-30 min. w 180º C.
Kaszę wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą, skrobią i olejem kokosowym. Banany zmiksować lub rozgnieść na puree i dodać do reszty składników. Wyrobić na jednolitą masę.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, skrobią i cynamonem. Pektynę połączyć z karmelem w proszku i dodać do jabłek, wymieszać.
Na spód blaszki wyłożonej pergaminem nałożyć połowę masy z kaszą jaglaną. Orzechy włoskie posiekać, rozsypać na przygotowanym spodzie z kaszy i zapiec 15 min, w 180º C.
Pozostałą masę jaglaną wymieszać z odrobiną mąki kukurydzianej, do uzyskania sypkiej kruszonki. Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe i przykryć kruszonką jaglaną. Piec 25-30 min. w 180º C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W