Pumpkin pie - ciasto dyniowe
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- Ciasto:
- 1 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżki oleju
- ½ szklanki zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
Farsz:
- 425 g puree z dyni
- 1 duże jajko
- 3 duże żółtka
- 395 g słodzonego mleka skondensowanego
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub ½ łyżeczki suszonego)
- mała szczypta startego anyżu
- mała szczypta startych goździków
- ½ łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i sól, następnie wlewamy olej i krótko miksujemy, dodajemy kostki zimnego masła, miksujemy pulsacyjnie do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przesypujemy całość do dużej miski, dolewamy ocet i zimną wodę, mieszamy łyżką do wstępnego sklejenia, po czym wyrzucamy wszystko na stolnicę i krótko wyrabiamy ciasto, nie będzie gładkie, raczej powinno się lekko listkować. Sklejamy w kulę, spłaszczamy ją, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Puree z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajo, żółtka i mieszamy dokładnie rózgą. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy.
Piec nagrzewamy do temperatury 220 stopni C, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłe naczynie żaroodporne, nakłuwamy na spodzie, obciążamy kulkami ceramicznymi wysypanymi na papier do pieczenia i wstawiamy do pieca na 10 min.
Następnie wyciągamy ciasto, ściągamy obciążenie, lekko studzimy i wlewamy na spód farsz dyniowy. Kilkakrotnie stukamy całością o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza i wstawiamy do pieca, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C. Pieczemy ok. 40 minut, do czasu, aż wierzch się zetnie, a wbity w środek nóż będzie czysty po wyciągnięciu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź