Cynamonki
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 3)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto:
- wystudzony tangzhong: 100 g wody + 20 g mąki
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko L
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 8 g suchych drożdży
- 200 g ciepłego mleka
- ½ łyżeczki kardamonu
- 80 g miękkiego masła
- ½ płaskiej łyżeczki soli
Nadzienie:
- 4 łyżeczki cynamonu (nie płaskie, takie z górką)
- 80 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
Krem:
- 70 g miękkiego masła
- 130 g serka śmietankowego w temp. pokojowej 50g cukru pudru
Smarowanko:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni umieść wodę i mąkę na tangzhong. Wymieszaj. Gotuj ciągle mieszając do powstania konsystencji budyniu. Przestudź.
W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto (oprócz masła) i przestudzony tangzhong. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka około 10-12 minut. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj kolejne 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.
Przygotuj nadzienie. Połącz w misce brązowy cukier, cynamon i miękkie masło.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, wyjmij z misy i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką, na prostokąt mniej więcej 60 x 30 cm. Posmaruj nadzieniem. Zwiń ciasto jak roladę. Za pomocą nitki albo noża podziel na kawałki o szerokości mniej więcej 3 cm. Wyłóż do formy pozostawiając przerwy między ciastkami. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Posmaruj ciastka z wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz w 180 stopniach C (góra-dół) przez 30-35 minut do złotego koloru.
W czasie pieczenia przygotuj krem. Ubij masło z cukrem pudrem. Następnie na wolnych obrotach dodaj serek śmietankowy. Upieczone ciastka posmaruj kremem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź