Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto:
- 30 g drożdży
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- Farsz:
- ½ szklanki gęstej słodkiej śmietany
- jabłko
- 2 szczypty cynamonu
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 150 g koziego sera
- dwie łyżki miodu
- Sałatka:
- garść orzechów laskowych
- cytryna
- 50 ml oliwy
- łyżka miodu
- 2 garści rukoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, cukier, sól i oliwę. Do rozpuszczonych drożdży do-syp mąkę pszenną. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek. Posmaruj go śmietaną, połóż pokrojone jabłka, kawałki koziego sera. Na koniec całość polej miodem i dopraw cynamonem, cukrem i solą.
Piecz w 180 stopniach przez 20 -30 minut.
Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka. Orzechy rozgnieć w moździerzu, dodaj sok z cytryny, oliwę i miód. Rukolę połóż na talerz i polej dressingiem. Smacznego!
Rozwałkuj ciasto na placek. Posmaruj go śmietaną, połóż pokrojone jabłka, kawałki koziego sera. Na koniec całość polej miodem i dopraw cynamonem, cukrem i solą.
Piecz w 180 stopniach przez 20 -30 minut.
Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka. Orzechy rozgnieć w moździerzu, dodaj sok z cytryny, oliwę i miód. Rukolę połóż na talerz i polej dressingiem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W