Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- Mała Improwizacja (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki soli
- 14 g świeżych drożdży
- 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 55 g Lurpak Premium Miks Klasyczny
- 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
Do gotowania:
- ok. 2 litrów wody
- 5 łyżek sody
- 1 żółtko+2 łyżki wody
- sól gruboziarnista
- sezam czarny
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 150 ml mleka podgrzanego do temperatury 35 stopni oraz 5 łyżek mąki i wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka i zacząć wyrabiać ciasto. Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 12 porcji i uformować wałeczki, następnie zawinąć precle i odłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę.
Zagotować wodę z sodą. Wkładać pojedynczo uformowane precle do wrzącej wody na około 30 sekund.
Ułożyć precle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać grubą solą i sezamem. Piec w temperaturze 230 stopni przez 12 minut.
Miękkie masło czosnkowe rozetrzeć i dodać pokrojone drobno oliwki oraz ewentualnie ulubione zioła. Zawinąć masło w folię spożywczą formując baton, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Podawać wystudzone precle z masłem czosnkowo-oliwkowym.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka i zacząć wyrabiać ciasto. Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 12 porcji i uformować wałeczki, następnie zawinąć precle i odłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę.
Zagotować wodę z sodą. Wkładać pojedynczo uformowane precle do wrzącej wody na około 30 sekund.
Ułożyć precle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać grubą solą i sezamem. Piec w temperaturze 230 stopni przez 12 minut.
Miękkie masło czosnkowe rozetrzeć i dodać pokrojone drobno oliwki oraz ewentualnie ulubione zioła. Zawinąć masło w folię spożywczą formując baton, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Podawać wystudzone precle z masłem czosnkowo-oliwkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W