Hummus z marynowanym czosnkiem z cytrynowymi paluchami drożdżowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- Hummus:
- 500 g ugotowanej cieciorki
- 100 g białego sezamu
- 2-3 ząbki marynowanego czosnku
- cytryna
- szczypta soli
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sok z połówki limonki
- odrobina wody
- kilka listków kolendry do posypania
Paluchy drożdżowe:
- ¼ kostki drożdży
- 1 szklanki mleka
- odrobina wody
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- tymianek/oregano/czarnuszka/kminek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj hummus. Podprażony sezam wrzuć do miksera. Dodaj zamarynowany czosnek oraz cieciorkę. Dodaj sok z cytryny, oliwę oraz odrobinę soli. Wszystko zmiksuj. W następnej kolejności dodaj kmin rzymski oraz sok z limonki. Ponownie zmiksuj. Hummus jest gotowy. Przełóż go do miseczki. Na wierzch połóż kilka listków kolendry.
Doskonałym dodatkiem do hummusu są cytrynowe paluchy drożdżowe. Zacznij od wyrobienia ciasta. Drożdże rozpuść w mleku z odrobiną wody. Dodaj odrobinę cukru i soli. Wszystko wymieszaj i przelej do robota kuchennego. Dodaj mąkę. Wyrób ciasto.
Do ciasta dodaj czarnuszkę, tymianek, oregano, kmin. Ponownie wyrób ciasto. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok.15-20 minut, by podwoiło swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj i pokrój na kształt paluchów. Paluchy piecz w temperaturze 230 stopni. Hummus podawaj z paluchami. Smacznego!
Doskonałym dodatkiem do hummusu są cytrynowe paluchy drożdżowe. Zacznij od wyrobienia ciasta. Drożdże rozpuść w mleku z odrobiną wody. Dodaj odrobinę cukru i soli. Wszystko wymieszaj i przelej do robota kuchennego. Dodaj mąkę. Wyrób ciasto.
Do ciasta dodaj czarnuszkę, tymianek, oregano, kmin. Ponownie wyrób ciasto. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok.15-20 minut, by podwoiło swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj i pokrój na kształt paluchów. Paluchy piecz w temperaturze 230 stopni. Hummus podawaj z paluchami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W