Hummus z marynowanym czosnkiem z cytrynowymi paluchami drożdżowymi

Hummus z marynowanym czosnkiem
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

Paluchy drożdżowe:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj hummus. Podprażony sezam wrzuć do miksera. Dodaj zamarynowany czosnek oraz cieciorkę. Dodaj sok z cytryny, oliwę oraz odrobinę soli. Wszystko zmiksuj. W następnej kolejności dodaj kmin rzymski oraz sok z limonki. Ponownie zmiksuj. Hummus jest gotowy. Przełóż go do miseczki. Na wierzch połóż kilka listków kolendry.

Doskonałym dodatkiem do hummusu są cytrynowe paluchy drożdżowe. Zacznij od wyrobienia ciasta. Drożdże rozpuść w mleku z odrobiną wody. Dodaj odrobinę cukru i soli. Wszystko wymieszaj i przelej do robota kuchennego. Dodaj mąkę. Wyrób ciasto.
Do ciasta dodaj czarnuszkę, tymianek, oregano, kmin. Ponownie wyrób ciasto. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok.15-20 minut, by podwoiło swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj i pokrój na kształt paluchów. Paluchy piecz w temperaturze 230 stopni. Hummus podawaj z paluchami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA