Cykoria z gruszkami, serem blue, orzechami laskowymi i orzechowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
Składnik główny
- 2 kolby cykorii belgijskiej
Wkładka
- twarda gruszka
- sok z cytryny
- 100 g sera blue np. gorgonzoli, roqueforta
Sos
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 4 łyżki oleju z orzechów laskowych
- 2 łyżki białego octu winnego
- łyżeczka musztardy dijońskiej
- sól, pieprz, cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Musztardę wymieszać z octem, cukrem, solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwę, potem olej orzechowy, ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Dosmakować, powinien być wyraźnie orzechowy. Gruszkę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniała. Ser pokruszyć. Orzechy uprażyć w ciepłym piekarniku. Rozsypać na suchej blasze i kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć i otrzeć skórkę. Czasami skórka schodzi łatwo pod palcami, czasami trzeba włożyć orzechy do lnianej ściereczki i poocierać turlając. Osuszone liście cykorii pociąć i dobrze wymieszać z sosem, rozłożyć na indywidualnych talerzach, na każdej porcji ułożyć plastry gruszki, posypać pokruszonym serem i prażonymi orzechami, całość posypać świeżo mielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W