Kiełbasa z jabłkiem i szałwią

Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 ugotowane kiełbaski wieprzowe
  • 2 łyżki oliwy
  • obrane jabłko granny smith
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • 24 listki szałwii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokroić kiełbasę w skos w plastry grubości pół centymetra. Pokroić jabłko na 24 kosteczki. Rozgrzać oliwę na patelni i zrumienić plasterki kiełbasy z obu stron. Wyłożyć na talerz. Umyć patelnię i roztopić w niej masło do jabłek. Dodać cukru i obsmażyć kostki jabłek, mieszając od czasu do czasu, aż będą złociste ze wszystkich stron. W razie potrzeby dolać oliwy i usmażyć listki szałwii, aż nabiorą chrupkości, pół minuty do minuty. Położyć listek szałwii na plasterku kiełbasy, przykryć kostką jabłka. Nadziać całość na wykałaczkę.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA