Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Desery
Składniki:
- łyżka masła
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 3 laski wanilii
- łyżka miodu
- 150 g twarogu
- 3 listki mięty
2 kwaśne jabłka
- łyżka masła
- łyżeczka skórki z pomarańczy
- 2 pomarańcze
Karmelki:
- 0,5 szkl cukru
- garść orzechów włoskich
- papier do pieczenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka włóż masło, dodaj ryż i praż do momentu, aż zrobi się szklisty.
Bakalie namocz we wrzątku ok. 5 minut i wsyp do garnka. Następnie wlej mleko kokosowe - zawsze w proporcji 2 do 1 w stosunku do ryżu. Przetnij wzdłuż laski wanilii i wrzuć do garnka. Dodaj miód.
Gdy ryż będzie prawie miękki, przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień i odstaw, żeby doszedł. W przeciwnym razie może się przypalić.
Pokrój jabłka w kostkę, wrzuć na patelnię i dodaj masło. Następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Jabłka gotuj do momentu, aż zmiękną.
Na patelnię wsyp cukier i rozpuść na karmel. Dodaj utarte orzechy i dokładnie wymieszaj. Orzechowy karmel przelej na papier do pieczenia i odstaw do wystygnięcia.
Na talerz nałóż waniliowo–kokosowy ryż, następnie posyp twarogiem, nałóż jabłka, a na wierzch wysyp orzechowe karmelki. Danie udekoruj listkami mięty. Smacznego!
Bakalie namocz we wrzątku ok. 5 minut i wsyp do garnka. Następnie wlej mleko kokosowe - zawsze w proporcji 2 do 1 w stosunku do ryżu. Przetnij wzdłuż laski wanilii i wrzuć do garnka. Dodaj miód.
Gdy ryż będzie prawie miękki, przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień i odstaw, żeby doszedł. W przeciwnym razie może się przypalić.
Pokrój jabłka w kostkę, wrzuć na patelnię i dodaj masło. Następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Jabłka gotuj do momentu, aż zmiękną.
Na patelnię wsyp cukier i rozpuść na karmel. Dodaj utarte orzechy i dokładnie wymieszaj. Orzechowy karmel przelej na papier do pieczenia i odstaw do wystygnięcia.
Na talerz nałóż waniliowo–kokosowy ryż, następnie posyp twarogiem, nałóż jabłka, a na wierzch wysyp orzechowe karmelki. Danie udekoruj listkami mięty. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W