Pudding ryżowy z owocami w syropie
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1,5 l mleka pełnotłustego
- 300 g ryżu krótkoziarnistego
- 15 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 laska wanilii, przekrojona
- 100 g sparzonych i obranych ze skórki migdałów, posiekanych
Owoce w lekkim syropie:
- 500 g wypestkowanych czereśni lub wiśni
- 100 g cukru
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki mączki z maranty
- kirsch, do smaku (opcjonalnie)
Do podania:
- 100 g bitej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużego rondla wlej mleko, dodaj ryż, masło, cukier i wanilię. Podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, kiedy zaczyna wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 30 min, często mieszając, pilnując, by ryż nie przywarł do dna.
W tym czasie przygotuj owoce w syropie. Włóż czereśnie lub wiśnie do rondelka, wsyp cukier, wlej sok z cytryny i 300 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym gotuj, aż owoce zmiękną. Wymieszaj mączkę z maranty z odrobiną wody i wlej do owoców, wymieszaj, poczekaj, aż syrop zgęstnieje. Wlej kirsch, jeśli go używasz.
Wymieszaj posiekane migdały z puddingiem. Podawaj z bitą śmietaną i dużą łyżką owoców.
W tym czasie przygotuj owoce w syropie. Włóż czereśnie lub wiśnie do rondelka, wsyp cukier, wlej sok z cytryny i 300 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym gotuj, aż owoce zmiękną. Wymieszaj mączkę z maranty z odrobiną wody i wlej do owoców, wymieszaj, poczekaj, aż syrop zgęstnieje. Wlej kirsch, jeśli go używasz.
Wymieszaj posiekane migdały z puddingiem. Podawaj z bitą śmietaną i dużą łyżką owoców.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W