Polenta
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- posiekana
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka grubej mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy
- ½ szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Postaw na średnim ogniu duży garnek i rozgrzej w nim olej. Dodaj cebulę i podsmaż ją, stale mieszając, aż zacznie nabierać koloru, czyli jakieś 5 minut. Dodaj mleko i bulion i doprowadź do wrzenia. Powoli wsyp mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy już wsypiesz całą zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę, bo już niedługo masa będzie zbyt gęsta, żeby ją móc używać trzepaczki. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, przez jakieś 10 minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Dodaj kukurydzę, ser, sól i pieprz. Zamieszaj i przelej do keksówki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W