Burger wołowo-wieprzowy w ciemnej bułce z sosem śliwkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
- łyżeczka azjatyckiej przyprawy „5 smaków“
- dwie łyżki drobno posiekanej dymki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- sól
- pieprz
- ser żółty typu edam
- czerwona cebula pokrojona w cienkie krążki
- ciemne bułki z mąki żytniej lub brioszki
- liście sałaty frisee
- Sos:
- 300 g świeżych śliwek
- pół szklanki wina owocowego z czarnych porzeczek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka startego imbiru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj mięso z przyprawą, kolendrą, dymką, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety.
Ugotuj śliwki z winem, octem, imbirem i miodem. Gotuj do momentu, aż uzyskasz gęstą konsystencję, następnie zblenduj i odstaw.
Smaż kotlety przez kilka minut z obu stron. Na koniec połóż na kotlety po plastrze sera, by się roztopił.
Zgrilluj bułki. Każdy spód bułki posmaruj sosem śliwkowym. Następnie ułóż: liście sałaty, kotlety z serem, krążki cebuli. Zamknij burgera drugą bułką.
Powtórz czynność do wyczerpania składników. Serwuj burgery z sosem.
Ugotuj śliwki z winem, octem, imbirem i miodem. Gotuj do momentu, aż uzyskasz gęstą konsystencję, następnie zblenduj i odstaw.
Smaż kotlety przez kilka minut z obu stron. Na koniec połóż na kotlety po plastrze sera, by się roztopił.
Zgrilluj bułki. Każdy spód bułki posmaruj sosem śliwkowym. Następnie ułóż: liście sałaty, kotlety z serem, krążki cebuli. Zamknij burgera drugą bułką.
Powtórz czynność do wyczerpania składników. Serwuj burgery z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W