Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem

Mielone kotlety z sarny
Oceń przepis:
68 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 70 dag mielonej sarniny
  • 100 g mielonego wieprzowego podgardla
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • namoczona bułka
  • jajko
  • Panierka:
  • szklana bułki tartej
  • 1/4 szklanki mąki
  • kostka wieprzowego smalcu
  • pół szklanki wody
  • Sos:
  • 2-3 kromki chleb
  • cebula
  • 3 kiszone ogórki
  • garść suszonych borowików
  • 5 świeżych borowików
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki majeranku
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • kilka kropel ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 szklanki bulionu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmaż na maśle i odstaw do wystygnięcia. Mielone mięso z sarniny wymieszaj z mielonym mięsem wieprzowym, dodaj sos sojowy,lubczyk sól, pieprz, mokrą odciśniętą bułkę, jajka i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety i panieruj je w bułce tartej z odrobiną mąki. Na patelnie rozpuść wieprzowy smalec i smaż kotlety na małym ogniu. Na końcu podlej kotlety odrobiną wody i przykryj patelnie, dzięki temu kotlety będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Doskonałym dodatkiem do kotletów będzie chlebowo-grzybowy sos. Pokrój cebulę, ogórki i namoczone grzyby w kostkę. Świeże borowiki oczyść z piasku i pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę, namoczone grzyby, majeranek, świeże grzyby, jałowiec i listki laurowe. Całość dopraw sosem sojowym i podlej bulionem. Na koniec dodaj ogórki kiszone i pokrojony chleb. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA