Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 70 dag mielonej sarniny
- 100 g mielonego wieprzowego podgardla
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka jasnego sosu sojowego
- kilka gałązek lubczyku
- sól
- pieprz
- namoczona bułka
- jajko
- Panierka:
- szklana bułki tartej
- 1/4 szklanki mąki
- kostka wieprzowego smalcu
- pół szklanki wody
- Sos:
- 2-3 kromki chleb
- cebula
- 3 kiszone ogórki
- garść suszonych borowików
- 5 świeżych borowików
- 2 łyżki masła
- 3 gałązki majeranku
- 2 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- kilka kropel ciemnego sosu sojowego
- 1,5 szklanki bulionu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę podsmaż na maśle i odstaw do wystygnięcia. Mielone mięso z sarniny wymieszaj z mielonym mięsem wieprzowym, dodaj sos sojowy,lubczyk sól, pieprz, mokrą odciśniętą bułkę, jajka i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety i panieruj je w bułce tartej z odrobiną mąki. Na patelnie rozpuść wieprzowy smalec i smaż kotlety na małym ogniu. Na końcu podlej kotlety odrobiną wody i przykryj patelnie, dzięki temu kotlety będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Doskonałym dodatkiem do kotletów będzie chlebowo-grzybowy sos. Pokrój cebulę, ogórki i namoczone grzyby w kostkę. Świeże borowiki oczyść z piasku i pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę, namoczone grzyby, majeranek, świeże grzyby, jałowiec i listki laurowe. Całość dopraw sosem sojowym i podlej bulionem. Na koniec dodaj ogórki kiszone i pokrojony chleb. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W