Szaszłyki jagnięce z sosem z owoców tamaryndowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Sos z owoców tamaryndowca:
1 łyżeczka ziaren kolendry
½ laski cynamonu
2 paczki (200g) owoców tamaryndowca
½ łyżki rozgniecionego imbiru
½ szklanki cukru
sok z 1 grapefruita
1 ½ szklanki wody
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
sól
pieprz
Marynata do jagnięciny:
1 szalotka pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
½ łyżki posiekanego imbiru
1 łyżka czarnego pieprzu
2 łyżki oleju roślinnego
1 kg nogi jagnięcej (usunięta skóra, mięso pokrojone w kawałki grubości 2,5 cm)
Szaszłyki jagnięce:
1 średnia czerwona cebula, obrana, wycięty środek, wierzchnie warstwy pokrojone w plastry grubości 2,5 cm
marynowana jagnięcina
1 pęczek mięty
sól
szpikulce
Sos z owoców tamaryndowca:
Do garnka wsyp ziarna kolendry oraz cynamon. Podsmażaj na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj pozostałe składniki, rozgnieć łyżką owoce tamaryndowca i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Duś 15 – 20 minut, aż sos zgęstnieje. Przecedź sos do miski.
Marynata do jagnięciny:
Wszystkie składniki (oprócz jagnięciny) włóż do miski i wymieszaj. Dodaj kawałki jagnięciny, marynuj je przez co najmniej ½ godziny, nie dłużej niż 24 h.
Szaszłyki jagnięce:
Podgrzej grill. Żeby przygotować szaszłyki nadziej kawałek czerwonej cebuli na szpikulec. Nadziej kawałek jagnięciny na szpikulec tak, żeby oparł się o czerwoną cebulę. Nadziej liście i łodygi mięty, owiń je wokół cebuli oraz jagnięciny. Nadziewaj kolejne kawałki jagnięciny i czerwonej cebuli, owijaj je miętą. Powtarzaj ten proces, aż szpikulec będzie pełny. Grilluj szaszłyki, aż będą średnio wypieczone (ok.10 – 12 minut). Podawaj z sosem z owoców tamaryndowca.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W